Natuurlijk isoleren en luchtdicht bouwen

Een goed geïsoleerd huis is een fijn  huis. Het is er stil, warm in de winter én koel in de zomer. Natuurlijke isolatiematerialen dragen bij aan een gezond binnenklimaat

Daarnaast betekent natuurlijk isoleren dat je meebeweegt met de fysische bewegingen in het huis. Dus in het huis is het warm en deze warme lucht (overdruk) wil van nature naar buiten. Dat laat je met natuurlijk isoleren dus gewoon gebeuren door dampopen te bouwen. 

Integrale kwaliteiten (warmte isolerend, koelend én stil in huis)

Natuurlijke materialen beschikken over uitstekende isolerende eigenschappen en hebben daarnaast een goede warmtecapaciteit. Zo hebben ze een goede warmte isolatie, maar geven daarnaast een goede zomerkoeling (dit is heel belangrijk met name in daken om een koele zolder te behouden in de zomer, geen airco nodig!) en bovendien isoleren ze het geluid heel goed. Deze combinatie van kwaliteiten haal je alleen met natuurlijke materialen.

Door dampopen te bouwen kun je zonder problemen aan de binnenzijde verder isoleren waardoor het je de gehele schil (binnen en buiten) als isolatiedikte kunt gebruiken.
Zie ook: /dampopen-daken


Jute isolatie in t dak

Jute als binnenisolatie van de kap, houtvezel tegen het steens metselwerk.

Schematische weergave van de dakopbouw

Dakopbouw met isolatie aan de binnen- en buitenzijde

 

Een gezond binnenklimaat

Natuurlijke materialen zijn dampopen, dragen bij aan vochtbuffering wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat en aan de conservering van je huis omdat er geen problemen zijn met condensvorming. Natuurlijke materialen zijn vaak in eenheid met de andere bouwmaterialen, gaan lang mee en zijn hernieuwbaar.

Een gebouw van kalkhennep

Een gebouw van kalkhennep is isolerend, dampopen en vocht regulerend.

 

Lekker warm!

En wist je dat je tegen een geïsoleerde wand heel eenvoudig een wandverwarming kunt maken? Een wandverwarming is de meest comfortabele manier van verwarmen omdat de warme muur rechtstreeks tegen je aan straalt. Ze heb je altijd een warme rug aan de keukentafel (en hangen er geen radiatoren meer onder het raam).

Een geïsoleerde wand met warmteverwarming

Een geïsoleerde wand met warmteverwarming


 

Wind- en luchtdichting

Isolatie werkt het beste in stilstaande lucht. Als je met een wollen trui in de wind staat krijg je het, ondanks dat wol goed isoleert, koud. Maar als je er een windstopper omheen draagt zorgt je lichaamswarmte omhult met een wollen trui én winddichting er voor dat je het snel warm krijgt én houdt. In de bouwkunde heet dit fenomeen: convectie / thermal bypass.

Winddichting

Zo moet een woning aan de buitenzijde winddicht en aan de binnenzijde luchtdicht zijn. Vanzelfsprekend met behoud van dampopenheid en ventilatie.

Een detailfoto van een isolerend water- en windicht dakbeschot gemaakt van houtvezel

Een vorm van winddichting: een isolerend en waterdicht dakbeschot van houtvezel

Een geïsoleerd onderdak van houtvezelisolatie met de panlatten en tengels

Een windicht (dampopen) onderdak is de basis voor een goed geïsoleerd dak

Luchtdichting

Het is natuurlijk zonde dat de warme lucht (welke geld en energie heeft gekost) in je huis verloren gaat door openstaande ramen, deuren maar ook ventilatieroosters. Vervelender wordt het als je huis continu warme lucht verliest terwijl de deuren, ramen en roosters dichtzitten. Dit betekent dat het huis lekt. Dit gebeurt veelal op overgangen van verschillende bouwdelen zoals bij de aansluiting van de kozijnen op de gevel, bij de gevel naar het dak of bij een houten dakbeschot wat kiert tussen alle planken.

Het is dus logisch een huis luchtdicht te bouwen en de benodigde ventilatie te laten regelen door een ventilatiesysteem zodat bovendien de warme lucht hergebruikt kan worden en elke ruimte wordt voorzien van voldoende zuurstof. Een bijkomend voordeel is ook dat de lucht die je huis binnenkomt gefilterd kan worden wat aangenaam is als je allergisch bent voor pollen want die zitten er dan niet meer in.

De luchtdichtheid van een gebouw wordt in Nederland gemeten (met een blowertest wordt het huis onder druk gezet en daarna gemeten hoe lang het duurt voordat die druk verloren gaat) met een waarde van 10 Pascal drukverschil. Dit is ongeveer het gemiddelde van de luchtdruk die jaarlijks door wind op een woning werkt. In de rest van Europa wordt meestal gewerkt met h50, een drukverschil van 50 Pascal. Dit komt al overeen met een winddruk vergelijkbaar met windkracht 4-5. Duitsland gaat binnenkort de eis voor luchtdichtheid stellen op n50=1 h-1, dat wil zeggen dat bij een overdruk of onderdruk van 50 Pascal, het aantal luchtwisselingen in de woning maximaal 1 keer mag zijn, per uur. Ter vergelijk, in Nederland is de eis n50=4, wat vaak niet gehaald wordt.

Blowertest

Een blazer in de deuropening

Een passiefhuis moet voldoen aan n50= 0,6 h-1, dus 0,6 luchtwisselingen per uur. Slechts een tiende van het totale binnenvolume van de woning, mag per uur door een drukverschil van 50 Pascal, uit de woning "lekken".

Luchtdichting aan de binnenzijde kan behaald worden door platen i.c.m. tapes die de naden dichtzetten, via folies of via het stucwerk. Het is belangrijk dat de luchtdichte laag de volledige gebouw envelop omtrekt. Dus van vloeren via de gevels naar het dak en terug.

Luchtdicht bouwen met platen, tapes en folies

Luchtdicht bouwen met platen, tapes en folies

Schematische weergave van een luchtdichtingslaag

De luchtdichtingslaag doorloopt de gehele gebouwschil

Zie ook: 
https://daanooms.nl/passief-bouwen
www.facebook.com/daanoomsecobouw/natuurlijk-isoleren

 

 

Met aandacht kiezen én uitvoeren

Wat nog wel is vergeten wordt met isoleren is de kwaliteit van de uitvoering. Isolatie, en ook de wind- en luchtdichting eromheen, moet secuur aangebracht worden. Je kunt door een slechte uitvoering de theoretische isolatiewaarde compleet teniet doen.

 

Kosten besparend en comfort verhogend

Een goed geïsoleerd huis resulteert in lage energiekosten (verbruik) en bespaart in installatiekosten (aanschaf en onderhoud van machines) omdat die domweg niet of in veel mindere mate nodig zijn. Daarnaast is een stabiel binnenklimaat, bijvoorbeeld zonder veel luchtverplaatsing of temperatuur verschillen, bijzonder aangenaam. Nog los van de stilte die een goed geïsoleerd huis kan bieden.